Ich wizyta była częścią większej podróży po Dolnym Śląsku, zainicjowanej przez Dolnośląską Organizację Turystyczną, która zaprosiła dziennikarzy zainteresowanych nie tylko regionalną kuchnią, ale także historią naszego regionu. Legnica znalazła się na trasie ich wyjazdu – i, jak sami przyznali, była jednym z największych pozytywnych zaskoczeń.
Podczas pobytu goście poznali najciekawsze miejsca w mieście – w programie znalazły się m.in. kościół Marii Panny, kościół św. Jana Chrzciciela, Zamek Piastowski, Mauzoleum Piastów Śląskich, Akademia Rycerska z Salą Królewską, a także Muzeum Miedzi i wystawa Satyrykonu. Spacerowali również po reprezentacyjnym Tarninowie oraz zielonym parku Miejskim, odwiedzając też nowoczesne Centrum Witelona.
Oprowadzającym był dr Tomasz Stolarczyk z Muzeum Miedzi, który barwnie opowiadał o dziejach miasta, jego zabytkach i ukrytych historiach.
Legnica zachwyciła również od strony kulinarnej. Jak podkreślali, byli mile zaskoczeni nie tylko jakością potraw, ale też atmosferą miejsc, które odwiedzili.
Wizyta ta to świetna okazja, by pokazać Legnicę jako atrakcyjny kierunek dla turystów kulinarnych – miejsce, które łączy historię z nowoczesnością, kulturę z dobrą kuchnią. Relacja z pobytu niebawem ukaże się na portalu kulinariker.de.
Zachęcamy do śledzenia tego materiału – i oczywiście do odwiedzania Legnicy!
Napisz komentarz
Komentarze